Tussenwoningen met voordeel

25 oktober '18

Een huis kopen is de grootste aankoop in een mensenleven. Denk je nou: dat kan ik nooit betalen? Lees dan snel verder. Met Koopstart kan ook jij zo'n mooie tussenwoning in Carolus kopen.

Droom je al lang van een  betaalbare nieuwbouwwoning? Dan ligt er een mooie kans in fase 2 van nieuwbouwplan Carolus in Den Bosch. Hier bieden we namelijk mooie eengezinswoningen aan met Koopstart. Dit is een regeling waarmee je bij de aankoop een lagere koopsom betaalt. Hierdoor is niet alleen je hypotheek, maar zijn ook je maandlasten aanzienlijk lager. Die droomwoning wordt dan eindelijk bereikbaar

Het aanbod Koopstart

De woningen die worden aangeboden met de Koopstart-regeling zijn de tussenwoningen met bouwnummers 65 tot en met 80 en 92 tot en met 107. Meer informatie over deze tussenwoningen vind je onder 'Woningen'.

Let op: De verkoopprijs die bij de woning vermeld wordt, is de Koopstart-prijs. Hier is de koperskorting dus al in verrekend. 

Hoe werkt koopstart?

Een woning kopen met Koopstart betekent dat je de woning kunt kopen voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Dit komt doordat de projectontwikkelaar de woning aan jou verkoopt met een zogeheten 'koperskorting'. Door de verlaagde koopprijs kun je nu misschien net wél een passende hypotheek afsluiten en profiteer je van lagere maandlasten. 

Zodra je de woning doorverkoopt, betaal je de koperskorting terug aan de projectontwikkelaar. Ook deelt de projectontwikkelaar in de waardestijging of -daling die in de tussentijd is opgetreden.

Je betaalt bij aankoop de getaxeerde marktwaarde minus de koperskorting. Wil je het huis na een tijdje verkopen? Dat kan gewoon. Als je een koper hebt gevonden, betaal je de koperskorting aan de projectontwikkelaar terug plus een percentage van de waardestijging. Tenminste, als je huis in waarde is gestegen. Is je huis minder waard geworden? Dan deelt de projectontwikkelaar mee in de waardedaling. 

Kort samengevat:
• Je betaalt bij aankoop de getaxeerde marktwaarde minus het kopersvoordeel
• Je hypotheek en maandlasten zijn lager doordat je minder hoeft te financieren
• De woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
   Nog niet alle hypotheekbanken verstrekken hypotheken met Koopstart, maar dat kan in elk geval bij ABN AMRO, Florius,
   Delta Lloyud, ASR, Allianz, Argenta, NIBC Direct en Lloyds Bank
• Je kunt de woning later vrij op de markt verkopen
• Je kunt de korting ook tussentijds (na de oplevering) afrekenen als je dat op enig moment zou willen
• De projectontwikkelaar deelt in de winst uit de waardestijging of het verlies bij waardedaling
• Om de afspraken vast te leggen is er sprake van erfpacht, waarbij de erfpachtcanon in één keer wordt afgekocht. Je bent
   dus geen jaarlijkse erfpachtcanon verschuldigd

Vraag ons naar de mogelijkheden voor Koopstart in fase 2 van Carolus en kijk voor meer informatie op www.opmaat.nl. Handig is ook deze film met uitleg over Koopstart.

Rekenvoorbeelden Koopstart

Om je te laten zien hoe de afrekening werkt bij doorverkoop van je woning hebben we 2 rekenvoorbeelden voor je gemaakt:

Voor wie is Koopstart bedoeld?

Koopstart is ontwikkeld om het kopen van een woning voor meer mensen bereikbaar te maken. Koopstart maakt het mogelijk om een woning aan te kopen die zonder de koperskorting normaal gezien financieel niet haalbaar zou zijn. Ook de gemeente Den Bosch vindt het belangrijk dat er voldoende betaalbare (nieuwbouw)woningen in de stad worden aangeboden. Met de projectontwikkelaar van Carolus heeft de gemeente daarom afspraken gemaakt over het aanbieden van woningen in de goedkopere prijsklasse.

Met de huidige grond- en bouwkosten en de oververhitte woningmarkt is het simpelweg niet meer mogelijk om goede eengezinswoningen met tuin aan te bieden onder € 200.000. Met de Koopstartregeling kan dat wel. Het is dan wel van belang dat de woningen kunnen worden aangekocht door mensen die in de juiste doelgroep passen en de Koopstartregeling ook echt nodig hebben om de aankoop mogelijk te maken. Daarnaast is er sprake van een zelfbewoningsverplichting: de koper moet de woning zelf gaan bewonen.

Waar kijken we naar?

 1. Bij de toewijzing van de woningen wordt gekeken naar de financiële draagkracht van de koper. Om de woningen bij de juiste doelgroep terecht te laten komen, wordt een maximale inkomensgrens gesteld aan het (gezamenlijke) inkomen van de koper(s).
  Het maximale (gezamenlijke) inkomen mag niet hoger zijn dan € 50.000,-. Daarnaast mag je geen belastbaar vermogen in box 3 hebben,  met uitzondering van de situatie waarin het (gezamenlijke) inkomen te laag is om voldoende hypotheek te kunnen krijgen en je het vermogen inbrengt om de aankoop mogelijk te maken.
  Bij de inschrijving bij de start verkoop dienen de bewijsstukken van de financiële situatie te worden geüpload in het persoonlijk account (Mijn Eigen Huis) van de projectwebsite voordat de inschrijftermijn is gesloten. Na sluiting van de inschrijftermijn is dit niet meer mogelijk. Bekijk in het 'Overzicht documenten inkomenstoets' welke documenten dat voor jou zijn.

 2. Verder is het voor jou als koper van belang dat je vooraf weet dat je de hypotheek kunt rondkrijgen en welke maandlasten dat voor jou oplevert. Er wordt daarom bij de inschrijving ook gevraagd naar een financiële check inzake de hypotheek. Die laat je opstellen door je hypotheekadviseur en kan samen met de formulieren inzake de inkomenstoets worden geüpload in je persoonlijke account zodra de verkoop is gestart. Doe dit voor sluiting van de inschrijftermijn, daarna is dit niet meer mogelijk. Een voorbeeldbrief financiële check vind je hier: Financiële check.

 3. Tot slot kijken we bij de toewijzing naar de datum van aanmelding als belangstellende voor de woningen. Als er meerdere kandidaten zijn, wordt de woning toegewezen aan de kandidaat die het langste staat ingeschreven voor fase 2 van Carolus, mits die aan alle financiële criteria voldoet.

De toewijzing samengevat

Om de toewijzing objectief en eerlijk te laten verlopen geldt:

 • De inschrijving is persoonsgebonden; de woning wordt alleen toegewezen aan de persoon of personen die in het persoonlijk account genoemd wordt/worden
 • De inschrijving dient compleet te zijn en alle gevraagde stukken dienen voor sluiting van de inschrijftermijn in één gezamenlijk PDF-bestand te worden geüpload in het persoonlijk account (Mijn Eigen Huis)
 • De financiële stukken worden getoetst aan de hand van de door de Stichting Koopstart ontwikkelde MIKK-meter, waardoor een objectieve toetsing plaatsvindt of je ook echt in aanmerking komt voor Koopstart
 • Bij je 1e aanmelding als belangstellende voor deze woningen via de projectwebsite is de datum geregistreerd. Deze datum wordt meegenomen bij de toewijzing: hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter je kans
Profiteer van de kopersvoordeel Lees meer over Koopstart
Maak een Mijn Eigen Huis account aan Een persoonlijk account